Slaný koláč s rajčaty a bazalkou

Když je podzim, tak na mě začínají jít chutě a víc peču. Peču hlavně slané koláče, ty jsou totiž nej!

No, a protože se Vám tenhle koláč moc líbil, tak jsem se rozhodla, že místo do komentářů, sepíšu recept sem. Bohužel, jak bývá zvykem u fůdblogerů, si fotit celý postup, tak to já nemám. Já mám pouze fotografii už hotového žrádla.
Upozorňuji, že tento koláč je velice, ale velice šťavnatý, a velice, velice chutný. Recept je poměrně variabilní, takže můžete jeho základ použít na výrobu z jiné zeleniny, a do korpusu můžete přidat libovolné bylinky, nebo semínka, a mouku můžete zvolit také dle vaší preference.
Tak jdeme na to!

Korpus na koláč:
200 g mouky
100 g másla na kostičky (změklého) - pokud bude másla trochu více, nevadí, jelikož se bude těsto lépe mačkat do formy
1 lžička soli
2 ks žloutků
3 polévkové lžíce studené vody
hrst slunečnicových, nebo jiných semínek
1 balík sušených fazolí, nebo hrášku na zatížení těsta
forma na koláče, nebo dortová

Náplň:
1 zakysaná smetana
250 ml smetany - já nejradši používám tu 33% , ale smetanou na vaření nic nezkazíte
2ks bílků + 2 ks vajec
3 stroužky lisovaného česneku
2 ks nastrouhané, nebo natrhané mozzarelly
hrst čerstvé nakrájené bazalky
4 ks rajčat
pepř a sůl dle chuti
olivový olej
ocet balsamico


Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 180°C.
Do robota, nebo větší mísy, nahážeme ingredience na korpus koláče. Mícháme cca 10 min. až začíná těsto držet při sobě. Těsto necháme přibližně 15 min. odpočívat, pak natlačíme do formy. Pokud se vám nepodaří jej natlačit až k okrajům formy, nevadí, jelikož tekutá směs při pečení zatuhne.
Těsto přikryjeme pečícím papírem a vsypeme fazole na zatížení a pak hodíme do trouby na 15 - 20 min.

Během zapékání korpusu si nakrájíme rajčata na plátky a bazalku nasekáme. Rajčata zalijeme octem a olivovým olejem, promícháme a necháme chvíli marinovat.
Do větší mísy dáme vejce, bílky, obě smetany, lisovaný česnek, pepř, sůl a pořádně promícháme. Do vzniklé směsi natrháme, nebo nastrouháme dvě kouličky mozzarelly a bazalku a opět pořádně promícháme.

Mezi tím se nám předpekl korpus, na který poklademe polovinu rajčat. Zalijeme tekutou směsí a poklademe zbytkem rajčat a lehce pokapeme balsamicem a olejem, co zbyl z marinování.Stačí opravdu trošku.
Koláč pečeme do doby, než zezlátne a trochu se "zvedne".
Počkáme si, než koláč téměř vychladne, pak ho pokapeme olivovým olejem.
Sníme!
Mňam!


Doufám, že si na něm pochutnáte. Je opravdicky delikátní. Bála jsem se, že nebude cítit ten ocet, ale není to tak. Rajčata jsou příjemně nakyslá.
Musíte to prostě vyzkoušet.

LOVE VOLE <3

Komentáře

Oblíbené příspěvky