Lymfolemry

 Lymfolemry


Dlouho to tu nebylo, ale je to potřeba! Tento článek je věnován hlavně všem lymfatikům, protože, jak to sleduji, vědí strašně málo o své nemoci, podobně, jako bohužel, i někteří lékaři, kteří se o ně mají starat a poslat je k odborníkovi. Je až neuvěřitelné, jak se někteří ke svým pacientům chovají, a co jim jsou schopni říci. 

Taky tu budu dlouho hudrovat a pak se pokusím sepsat, jak to celé funguje. Takže se obrňte trpělivostí, protože budu pro některé, i dost nepříjemná. 


Žuvot na tlusté noze - lymfedémy

Na Bulovce v kompresních punčochách JOBST na míru



Pokud jste lymfatik, nenechte se odbýt tím, že jste tlustý. Jasně, obezita vše zhoršuje, protože tuk může utlačovat uzliny a ty lymfatické cestičky, ale člověk opravdu NEPŘIBERE za noc třeba 3 kila, nene! Lymfedémy bývají kolikrát dost veliké a zvětšují se dle ,,jejich nálady”- dost lajcky a zjednodušeně řečeno. 

Pochopitelně, že je to také ovlivňováno tím, jak se cítíme, co bereme třeba za léky, kolik jsme vypili alkoholu, kolik jsme měli pohybu, jak dlouho jsme stáli, nebo dělali něco rukama atd... Je toho tolik. 

Nejhorší je stres. Ten je hrozná sviňa. A co se děje lymfatikovi? Je pořád ve stresu. A proč sakra? No, proč asi?!


Nenechte se odbýt tím, že s tím nic nejde dělat. To není totiž tak docela pravda. Hodně toho bude ale jen a jen na vás. Tato nemoc nejde vyléčit tak, že budete jíst nějaké léky a ono to zmizí, nene, takto to nefunguje. Amputovaná končetina taky nedoroste, neasi. Prostě, pokud je ten systém porušený, narušený, nebo přerušený, musí se mu pomáhat, a od toho máme masáže, bandáže, punčochy, nebo návleky na ruce. 

Proto, abychom své otoky zvládali co nejlépe, je potřeba znát lymfatický systém, k čemu slouží a kde se nachází. Se mi to řekne, co? Vůbec není těžké si tyto informace zjistit a tak nějak pochopit, jak to funguje. Pokud toto všechno pochopíte, nebudete fňukat po tom, co jste byli celý den bez komprese. To jako sorry, ale pokud fňukám, že se mi otoky nelepší, ale nenosím kompresi, bandáže atd, tak si za to můžu i sám, že?! Taky mi je vedro, taky se mi zapaluje kůže, ale vím, že když půjdu na záchod bez komprese ( nepočítám rychlou potřebu během noci), nebo si budu vařit kafe a stát u toho, že během pár vteřin to začne otékat. A co se asi tak děje, když si je nenavleču celý den? Co? Budu bulet, že mě to bolí a že mám otoky vosumdesátpětkrát větší. A proč asi? Protože otok nemá žádnou oporu a vy jste mu dovolili, aby se rozvalil. Takže prosím, je to vopruz, ale musíte si zvyknout, nebo se s tím smířit. Je to strašně nepříjemné, omezující, někdy to sakra hodně bolí, ale je to nezbytné, pokud vím, že bez opory je vše horší.



Loďák sbalený na lymfopobyt




Pravidelně, co 6 měsíců, se nechávám hospitalizovat na lymfologii, kde trávím cca 12 dní a během té doby podstupuji všechny procedury, které jsou pro otoky potřeba. Nejsem jediná, kdo toto pravidelně absolvuje a divili byste se, kolik pacientů je schopno po masážích a bandážích si je pak sundat a štrádovat si to tam klidně několik hodin bez komprese. Proč teda jezdí na hospitalizace? Proč? Podle mě si ani neuvědomují, kolik práce s námi lymfoterapeuti mají. 

Masírovat - drenovat giga končetiny, není jen tak, a je dobré si uvědomit, že terapeutka potřebuje svůj um a sílu využít i na další pacienty. Nejste jediní, je nás víc. Mnoho z těchto pacientů doma nedodržuje, co má, protože se jim nechce, ale budou fňukat, jak jsou nemocní a doktoři neschopní. Kolikrát je to ruku v ruce. On doktor nemůže dělat nic jiného, než dát doporučení, která je prostě potřeba dodržovat. A zrovna nosit kompresi, je to nejmenší, ale pomáhá to. 

Tito pacienti to většinou dělají proto, že jsou buď líní, vůbec netuší, jak to celé funguje, nebo je to kombinace obojího.

Také je často problém v nepohodlí a neschopnosti to vydržet, nebo prostě v pocitu, že to není zrovna všechno estetické. No není, ale co jako?? 

A kdo si stěžuje nejvíce? Ti, kteří mají otoky nejmenší, nebo ti, co se na to kašlou. já chápu, že každý svůj problém bereme, jako ten největší, ale u lymfedémů to beru tak, ž emůj problém je tak malý, jak můj otok, takže pokud vidím pacienta, který je na tom mnohem hůře, inspiruji se jím a myslím na to, že může být hůře a já budu dělat vše pro to, abych na tom byla pořád takto dobře, nebo ještě lépe.

To je docela dobrej pohled, ne? 

Zkus to taky!


Život na tlusté noze - lymfedémy

Léto se nejlépe zvládá u vody - Punčochy JOBST a prstové návleky Medi


A kde je chyba? 


To záleží. Chyba může být na vaší straně, ale ve chvíli, kdy vám vše vysvětlili a vy to máte na háku a prostě na to kašlete.

Nebo vám to nikdo nevysvětlil, nedostali jste se do ambulance, kde toto řeší a byli jste necháni na pospas své diagnóze. To je pak chyba jinde, jen ne na vaší straně.


Absolutně nechápu, proč někteří chodí na placené procedury, když je máme všechny hrazené. 

Pokud vám není lékař schopen najít ambulanci, najděte si ji sami. Nechte si napsat žádanku a hurá, vyražte do nejbližší ambulance. Já jezdím do Prahy a blízko to nemám, ale už nechci měnit. Jsem spokojena tam, kde jsem. Rozhodně není řešení to nechat být a žít v tom, že vám není pomoci. Je! Jedna z pomocí jsou vaše ruce. 

V každé ambulanci, nebo u terapeuta, by vám měli vysvětlit, kde všude máte uzliny, které musíte uvolnit, aby se hezky lymfa rozproudila, jak drenovat a bandážovat, pokud je to pro vás nutné, ale já myslím, že i pár hodin v obvazech, neuškodí nikomu. 

Pokud vám to nikdo nevysvětlí, ŘEKNĚTE SI O TO!!! Oni to vše ví a zabere to pár minut. Věřte tomu, že to pro vás může být zlom v péči o otoky. Život to úplně nezjednoduší, ale rozhodně to bude o něco lepší. 

Ono se pak lépe otokům rozumí, protože zjistíte, čeho je potřeba více, co zaručeně pomůže po výletě, nebo těžkém dni v práci. 



Jedny zdravé nohy a jedny moje nohy 



Tady máte jeden starší článek, kde je vše vysvětleno.  https://zivotnatlustenoze.blogspot.com/2015/03/jak-proc-je-tlusta-noha-tlusta-lymfa-je.html

Rozhodně si ho přečtěte několikrát, prohlédněte si mapu lymfy, ať to sakrapráce všechno víte.


Tady je to ještě podrobnější. http://lymfedem.cz/


Tak, to by bylo z mého výlevu asi vše.


LOVE VOLE a buďte trpěliví! 

Objímám Vás a nezlobte:)


Komentáře

Oblíbené příspěvky