Bandáže a jejich smysl

 Bandážování, to Vám je věc. 

Pokud máte zdravé končetiny, nebo přesněji řečeno, pokud nemáte lymfatické otoky, tak si ani nedokážete představit, jak důležité je bandážování. A taky netušíte, jak velkej vopruz to je. Haha.
Je to jedna z nejdůležitějších věcí, při údržbě lymfedémů. 


Je to tak otravný, jako čištění zubů, mytí 
rukou... NE, kecám! Tohle je otravnější, ale v mnohých případech otoků je to nezbytnost. Nejsem schopna Vám to asi plně vysvětlit, ale jako halo, po bandážích jsou nohy většinou jedno velký dobrý, nebo spíše, jedno "menší" lepší! 

Obinadla - jsou barevná, protože si je barvím. Bílá jsou nuda! 



Proč se to dělá?

Představte si takovej ten super igeliťák na tvorbu ledu. Je to plno kapsiček, které naplníte vodou a ta steče dolů a jak to tou vodou pořád plníte, tak nejvíc vody je prostě dole, neasi. Tak je to třeba s mými lymfedémy. Pokud ten naplněný a nějak uzavřený pytlíček dole zmáčknete, tak voda má tendenci jít nahoru. A tak nějak působí bandáže. Otoky ovážete, ale nesmíte je zaškrtit, moc utáhnout a bandáže pomůžou tekutinu dostat z končetin " nahoru" a vyloučit z těla. Z toho pytlíčku to taky teče ven, protože se nedá pořádně uzavřít. S lymfou je to tak, že jde přes ledniny do močáku a pryč. Prostě to vyčůráte. Nojo, chodíme taky často čůrat. 
Bandáže redukují otok. Kompesní punčochy fungují podobně, ale ty jsou pružné, takže se snaží otok lehce vytlačit nahoru a držet ho, aby se nerozšiřoval, což vždy nejde, ani u bandáží. Bandáž po splasknutí, pochopitelně, už tolik nedrží na místě a nastává připadný prostor pro znovuotok. Někdy prostě někde otečete i tak...hovno bejvá, ale to nás nesmí rozhodit. Každý den je jiný, alespoň u mně a ostatních sekundárníchlymfatiků, co znám. 
Za ta leta jsem si zvykla, že jsou dobré, ale i hodně, hodně špatné dny, ikdyž se sobě věnujete, jako zahrádce na jaře, když hypnotizujete semínka, aby už sakra vystrčila svoje klíčky a lístečky. Takovej nervák to je.


Zabandážováno


U hodně těžkých lymfedémů jsou bandáže zásadní, protože se dají, narozdíl od komprese, vrstvit. Vrství se pomocí různých "molitánků", vložek, mobidermu - takový čtverečkový obinadlo a samotných obinadel. Čím více vrstev, tím více lymfo "adidas". Chápeme? Otoky se nesmí nijak utahovat a škrtit, to naopak zabraňuje tomu posunu lymfy pryč, ale může se soustřeďovat okolo škrcení a to nechceme, jelikož to může poškodit to, co vám z lymfo systému zbylo a jakžtakž funguje. Velký špatný.
Již zmíněné vrstvy vytlačují otok nahoru, pryč, jako to zmáčknutí pytlíku na led. Jako, lepší příměr mě nenapadl. Moje fantazie je sice v pořádku, ale vysvětlovací schopnosti jsou dost v záchodové míse. Jo, v hajzlu. :D prostě se neumím vymáčknout a taky podle toho vypadají moje články a těch pár videí, co jsem natočila. 
Třeba tady: 

A von bude asi lepčí celej šanel, což? Ten je tady.



Benefity

Benefity jsou... 

  • Hele, když se to naučíte, nebo takhle, zeptáte se terapeutky, ať vás to naučí a budete trénovat a dělat ze sebe mumii, poznáte sami, že to fachčí, jen je potřeba mít vůli to dělat denně, přijít si na to kdy je to pro vás nej, jestli přes den, či noc, jestli nejsou lepší jiné pomůcky, jako Mobiderm Autofit, který používám na noc já, nebo jiné "jakožebandážovací" vychytávky....
  • Naučíte se, nejen díky bandážím, odtušit, jaká bude vaše končetina druhý den. Já to většinou prostě poznám. Pokud mi do bandáží noha neoteče a začne se, hlavně v klidovém režimu ležmo uvolňpvat, tak to prostě bude druhej den hezký, měkký jako máslíčko a během toho se vyčůrám z podoby. A to prostě chcete. Bohužel mi to tak nejde vždy. Ale už víme, že každej den není supercool.

A další benefity si momentálně, když to píšu, neuvědomuju. Jako, mohla bych si o tom něco přečíst, ale chci to psát vyloženě z mýho pohledu, zkušeností. Neříkám, že je to úplně dobře, ale víte co, v mý poměrně nafrněný mysli ohledně tohoto tématu, kdy jsem si prostudovala kde co, a konzultovala s lékaři, si myslím, že to sakra vím. :D 

  • Jo, máte pro sebe fakt dlouhouu chvilku, u které můžete i relaxovat a popřemýšlet si o nesmrtelnosti brouka, nekonečnosti vesmíru a neskutečném účesu Donalda Trumpa. Ten mě nikdy nepřestane fascinovat. Jo a na jeho oránž taky často myslím, je fascinující, ale politicky to nemyslím, proboha, prostě mě napadají věci...
  • Procvičujete jemnou motoriku, natahujete šlachy a je to vlastně trochu, jako joga. :D
  • Vaše trpělivost, tak ta je zkoušena hodně a to beru pozitivně.
  • Kecy lidí, že maj život na hovno, vás netrápí, protože váš život je horší (tady jedu trošku negativní motivaci :D). 
  • Víte, že děláte něco pro sebe.

Život na tlusté noze

Zamotáno na Bulovce

Nebenefity

  • Sakrapráce, třeba se stane, že si nohy naprosto dokonale a úhledně zabalíte a v nocivás vzbudí bolest. Prostě tlak a řezání, jako sviňa. Prostě jste to moc utáhli, aniž byste si to uvědomili. Stane se a mě se to teď taky stalo. Ze spaní se snažíte co nejrychleji uvolnit kotníku a nártu, kterej bolí tak, že máte pocit, že jste si tam všechny ty cestičky prostě amputovali, přitom to několik hodin po bandáži nevypadalo. Uaaa! To je fakt hrozný. Vždycky si říkám, že to obinadlo se má pokládat, ne utahovat. Jasný, ale někdy utáhnete a nevíte a mnohdy to umocňují ty vrstvy...
  • V létě se budete potit, jako prase. Pod bandáží se může noha zapařit a druhý den se možná budete chtít udrbat k smrti. Not good. Tohle sa vám stane ale i v zimě.
  • Denní bandáže většinou spadnou po chvilce. Buď je to blbě uvázaný, nebo se prostě nohy smrskly a tím pádem to klouže. Já požívám shapewear kraťásky, aby mi to placilo pupek a přidržovalo jak bandáže, tak punčochy. 
  • To motání a odmotávání. To je prostě brutální vopruz. Jako fakt. Zabere to více času, než se do toho vomotat. Než si dělat samomasáž.  
  • Motání bandáží.
  • Že to vůbec musíme dělat.
  • Že je váš život horší, než Maruny z práce, která je děsná kráva a nechcete jí přát něco ošklivýho, ale...
  • Kecy lidí, že maj život na hovno, vás netrápí, protože váš život je horší (tady jedu trošku negativní motivaci :D). Viz. Benefity. Beru to nastejno. :D


Ted'to vypadá, že nebenefitů je více, než benefitů. Asi není, ale ty nepříjemný věci si člověk pamatuje víc. Sakra!

Život na tlusté noze - lymfedémy

Změť obinadel a mobidermu

Jak se k tomu postavit?

  • Dle mého, je třeba to mít krapet v nějakým " otvoru", třeba v řitním. :D  Dělat si z toho legraci a ulehčovat si to, protože jinak je to na kazajku a hrsti uklidňováků, litry vodky a 3 krabky denně. 
  • "Hodit na to bobek", prostě už se nám to stalo, a ikdyž je náš život úplně nahovno a k tomu přijde tohle, tak to musíme nějak pobrat. Uvědomit si, že nemoc není vyléčitelná a že u vrozených případů, které se projevily běhemm života, kdykoliv od narození, po jakýkoliv jiný věk, že si za to nemůžete sami. NE! 
  • Braát to, že to nepohodlí a vopruz, kterej nás sere a trápí, nám pomáhá. Myslím ty omotávačky, punčochy a tak... Hledat hlubší smysl nemá cenu, akorát vám to může ublížit a budem mít pocit, že můžete za něco, co nemůžete prostě ovlivnit. Bohužel takto funguje plno léčitelů a rádoby terapeutů. Jsou schopni vám nakecat, že to, že se nedaří vaše léčení, je vaše chyba, že se nechcete vyléčit, že nevěříte procesu uzdravení.  FUCK NO! U lymfedemu to tak neni. U většiny nemocí to tak prostě není. A nemůže být. 

  • Naučte se s tím skámošit.

  • Jsou horší věci. Fakt jo a sami to všichni víme, ikdyž nováčci jsou v šoku, což je pochopitelné.

  • Ptejte se lekařů, terapeutů, chtějte vysvětlit, jak se sami ručně drenážovat.
  • Chtějte psychoterapie, pokud se nemůžete smířit, ale bez toho vám řeknu, že ten proces smíření trvá a že to trápení je k ničemu, že je lepší neřešit bulvy okolí a žít si, jako předtím, kromě teda masáží, komprese a tak.

  • NEPOSRAT SE!!

  • NE, to není drsný, ani sprostý, prostě to tak je.


Byla bych moc ráda, kdybyste moje výroky nebrali, jako nějaké super rady a zaručené návody. Nejsem lékař, jsem pouze laik, pacient, kterej má plno informací od lékařů, terapeutek a chytrých knih pro mediky. 
Nejsem studna vědomostí, ale jsem nafoukaná dost na to, abych vás kulatně poslala s něčím, někam. :D 
nechci nikoho k ničemu nabádat, jen čerpám z vlastních zkušeností a uvědomuji si, že jsme každý jiný, ale víte jak, já vím vlastně všechno a všude jsemm byla:D

Pokud máte nějaké nejasnosti ohledně mého článku, nedivím se vám a můžeme se spolu optat lékařů, nebo pátrat na odborných webech. Ne, na alternativních, duchovních a jiných webech nenajdete odpovědi na fyzilologii člověka a na funkci lymfatického systému.


Tak LOVE VOLE a věřte, že může být hůř :D



















Komentáře

Oblíbené příspěvky