Pumpkin spice lattè

 Pumpkin spice lattè

Máme tu podzim, teda skoro už zimu ( já zimu nesnáším, takže bych ji nejradši zrušila), a k tomuto období tak nějak patří vůně perníčků, svařáku, dlabání dýní, pečení jablek, teplý ponožky, zmrzlý nosy a Pumpkin spice lattè. 
Určitě všichni tento nápoj znáte, minimálně ze Starbucks. Ještě aby ne, když přímo tam vznikl. 
Tato sladká dobrota je ještě vlastně takovej puberťák, kterej je tu s námi od roku 2003, což je docela chvilka, když si uvědomíme, že je to pouze sezónní záležitost. 
Jestli si myslíte, že je za tímto nápojem nějaký romantický recept po babičce, tak jste na omylu. Jde pouze o sezónní nápad. Prostě dělali kafe s vaječňákem, pepermintový atd a ještě je napadlo, jakože hele, na podzim a v zimě jíme dýnňový koláče, tak to fláknout do kafe? No a je to! 😄💪🏼 Jenže, do roku 2015 tam ani nebyla dýně. Byl to lehce obarvený sirup se směsí koření na dýňovej koláč, který je vlastně stejný, jako perníkový. Teda, ony ty směsi na perníčky jsou různý. Jsou buď s badyánem, nebo bez, s novým kořením nebo bez, s hřebíčkem, nebo bez... Variant je mnoho, a my z toho nebudeme dělat vědu a použijeme prostě perníčkovou směs, kterou si taky vyberete dle chuti, nebo si namícháte vlastní. 

Sem si trošku zakreslila.



Takže, začneme sirupem. Je to jednoduchý, jak facka.
  • 400 g dýně
  • 400 g cukru
  • 350 ml vody - ta dýně toho totiž ještě dost pustí
  • Perníkové koření, nebo si dohromady stlučte hřebíček, skořici, muškátovej ořech, nové koření atd...
  • Vanilkový cukr, nebo extrakt
  • Špetka soli
Do hrnce hoďte dýni a vodu a vařte, dokud dýně trošku nezměkne. Až se tak stane, vsypte cukr a nechte jemně probublávat a dávejte bacha, aby se cukr nepřipaloval, takže sem tam to musíte míchnout. Vařila jsem to asi 20 minut? Přesně nevím :D 
Až máte pocit, že je hotovo, odstavte z plotny a přidejte dle chuti koření a špetku soli. Toho koření se nebojte, protože to chcete výrazný. Jo a zapomněla bych na vanilku, tu tam dejte taky. 
Všechno hezky promíchejte a můžete začít mixovat. Je už na vás, jak a všem to budete dělat. Lze to i propasírovat.
Hotový sirup vlezeme do lahví. Já dělala větší množství, tak jsem i zavařovala.


Teď se můžeme vrhnout na samotný nápoj.

  • Káva - můžete připravit, jak jste zvyklí. Já udělala silné presso.
  • Teplé mléko
  • Sirup
  • Šlehačka
Připravte si kávu, kterou si smícháte s mlékem a ochuťte sirupem. Použijte cca 3 lžíce sirupu.
Namíchaný nápoj ozdobte šlehačkou a posypejte, čím se vám zlíbí.

Pokud chcete udělat radost i dětem, tak můžete udělat variantu s meltou, nebo kakaem.

No a máte to. Žádná věda to není.


Dobrou chuť.

LOVE VOLE ❤️

Lahodné Pumpkin spice lattè

















Komentáře

Oblíbené příspěvky